nieuws
Maandag 5 juni is onze praktijk gesloten
Vanwege een data migratie van ons software systeem zijn wij op maandag 5 juni de gehele dag gesloten.
Zorgverzekeraars 2023


Met ingang van 1 januari 2023 hebben wij alleen nog contracten met alle labels van VGZ, Achmea, CZ, Menzis en ONVZ.
Bent u verzekerd bij een andere zorgverzekeraar dan ontvangt u de rekening via Infomedics en dient u deze zelf in bij uw zorgverzekeraar. De vergoeding die u ontvangt is afhankelijk van uw zorgverzekeraar en polis.
Ouderavond bij V.V. Spijkenisse
Vanaf augustus ondersteunt Spomed voetbalvereniging V.V. Spijkenisse door middel van het blessurepreventieprogramma Join(t)Forces. Tijdens de ouderavond van V.V. Spijkenisse, gaf Lisa Bosma afgelopen woensdag een presentatie over blessurepreventie bij kinderen. Tijdens deze presentatie kwamen uitgebreid de mogelijkheden van Join(t)Forces aan bod en werd het blessurepreventieplan voor de komende drie jaar verteld.
Sportorthopedie 3.0


Op donderdag 8 september 2022 vond in Rotterdam het wetenschappelijk en sportorthopedisch symposium “Sportorthopedie 3.0” plaats. Een symposium over sportorthopedie en de samenwerking tussen arts, fysiotherapeut en patiënt.
Samen met dr. D.E. Meuffels, orthopedisch chirurg uit het Erasmus MC, sprak Joris Buijtendijk over de fysiotherapeutische nabehandeling van multiligamentair knieletsel. Het Erasmus MC en Spomed hebben samen het Centrum Complexe Knie Instabiliteit opgericht met als doel de behandeling van knieluxaties te optimaliseren.
Tecnobody update
De Tecnobody update heeft plaatsgevonden. Dit betekent dat de D-wall en Walkerview weer voorzien zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van software en revalidatie.
Centrum Complexe Knie Instabiliteit
In samenwerking met het Erasmus MC heeft Spomed het Centrum Complexe Knie Instabiliteit (CCKI) opgericht met als doel de behandeling van knieluxaties te optimaliseren. De website van het CCKI is vanaf heden online.
Wilt u meer weten over knieluxaties en de behandeling hiervan dan verwijzen wij u graag door naar www.ccki.nl of ccki.nl voor meer informatie.
Handtherapie bij Spomed
Het is mogelijk om bij Spomed te werken aan het herstel van uw belangrijkste gereedschap; uw handen. Een handtherapeut is een erkend fysiotherapeut die zich door uitgebreide nascholing en ervaring gespecialiseerd heeft in de behandeling van letsels aan de hand, pols en (onder)arm. Neem voor meer informatie contact op met ons secretariaat.
Diëtetiek
Samen met Diëtistenpraktijk HRC (www.dietistenpraktijkhrc.nl), kunt u werken aan een nog beter verloop van uw revalidatie. Diëtistenpraktijk HRC houdt iedere dinsdag spreekuur bij Spomed. Juist met voedingsadviezen op maat die passen bij uw revalidatieprogramma kunt u ervoor zorgen dat uw revalidatie zo optimaal mogelijk verloopt. Voor meer informatie neemt u contact op met ons secretariaat.
Werkbezoek Tecnobody


Afgelopen week is Spomed op bezoek geweest bij Tecnobody in Bergamo. Tecnobody is de leverancier van de D-Wall en Walkerview, hightech apparatuur waar de fysiotherapeuten van Spomed tijdens hun behandeling veelvuldig gebruik van maken.
Tijdens dit bezoek hebben fysiotherapeuten van Spomed kennis kunnen maken met innovatieve, moderne revalidatie apparatuur. In verschillende trainingssessies hebben zij kennis, data en inzichten kunnen delen met twee collega praktijken om zo de behandeling van patiënten te kunnen verbeteren.
De Corona maatregelen binnen Spomed na 25 februari


Spomed volgt bij de versoepelingen per 25 februari de Corona maatregelen zoals ze worden geadviseerd door het KNGF.
Uit oogpunt van veilig en verantwoord werken blijft bij Spomed het strenge advies gelden om mondkapjes te blijven gebruiken door zowel fysiotherapeuten als patiënten.
Wij vragen u hierbij om uw begrip en medewerking
De Artrose Polikliniek
Samen met het Park Medisch Centrum is Spomed de Artrose Polikliniek gestart.
In deze polikliniek kunt u terecht voor uw heup- en knieklachten. Bekijk hier de video.
SPOMED in vakblad FysioPraxis
In de uitgave van FysioPraxis nummer 6 juli/augustus 2021 is Stefan van Spengen aan het woord over fysiotherapie na een PTED-hernia operatie. SPOMED verzorgt de klinische nazorg van de herniaoperaties die in het Park Medisch Centrum plaatsvinden en begeleidt indien nodig ook de patiënten in de praktijk in Capelle aan den IJssel. Lees hier het artikel.
Nieuwe Join(t)Forces update is uit!


De nieuwe Join(t)Forces update is in april verschenen (zie update). Hierin wordt het laatste nieuws rondom Join(t)Forces gemeld. Voor meer informatie over Join(t)Forces kijk op www.jforces.nl.
Nieuwe Richtlijn COVID-19
Conform de nieuwe richtlijn rondom COVID-19 zullen mondkapjes in de praktijk niet meer standaard gedragen moeten worden. Alleen wanneer de 1.5 meter niet gegarandeerd zal kunnen worden zullen patiënt en fysiotherapeut nog een mondkapje dragen.
Wij zijn en blijven open!
Ondanks berichten in de media, is Spomed gewoon open. Er wordt gesuggereerd dat fysiotherapeuten moeten stoppen, dit is onjuist. Fysiotherapie is geen contactberoep maar een beroep in de zorg. Zie link.
Opgeschaalde maatregelen Spomed t.a.v. Covid-19
Ondanks dat er momenteel geen nieuwe richtlijnen zijn willen wij gezien de landelijke en internationale tendens graag de maatregelen van Spomed met betrekking tot COVID-19 opschalen per 6 augustus 2020.
Wij volgen nog steeds strikt de richtlijn van onze beroepsvereniging KNGF en de richtlijnen van het RIVM en GGD, maar hervatten tevens het gebruik van mondkapjes bij intake en schoudermobilisatie.
Samengevat alle maatregelen die wij nemen:
- Wij geven geen hand.
- Wij respecteren zoveel mogelijk de 1,5 meter regel.
- Al onze medewerkers zijn gezond en werken alleen indien zij geen klachten hebben.
- Wij wassen onze handen voor en na de behandeling met water en zeep, min 20 seconden.
- Wij dragen bij functieonderzoek bij nieuwe patiënten, schouderonderzoek en bij schoudermobilisatie een mondmasker.
- Controleer patiënten na periode van vakantie op klachten tijdens of na vakantie of verblijf in oranje gebied.
- Handen reinigen met alcohol voor en na onderzoek patiënt.
- Armen ontbloot, geen sieraden, haar vast, dagelijks schone bedrijfskleding.
- Dagelijks reinigen wij alle oppervlakten die aangeraakt worden, naast de scherpe algehele hygiëne maatregelen van het gehele pand.
- Wij hanteren een aangepast rooster en planning zodat binnen de mogelijkheden voldoende ruimte voor patiënten gegarandeerd kan worden.
- Testen biodex: patiënt draagt mondkapje.
- Koffie automaat buiten gebruik.
- Douches buiten gebruik.
- WC doorspoelen met gesloten deksel.
- Geen hoezen op de behandelbanken en reinigen na gebruik.
- Alleen patiënten in de zaal, begeleiding bij voorkeur buiten het pand wachten.
- Geen tijdschriften in wachtruimte.
- Patiënten verzoeken wij om zoveel mogelijk omgekleed naar de praktijk te komen
Wat verwachten wij van de patiënten?
- Slechts een persoon extra voor vervoer bij komst naar de praktijk, wij vragen daarnaast of de begeleiding zo veel mogelijk buiten het pand wacht zodat er in de wachtruimte voldoende rust en ruimte aanwezig is.
- Bij betreden en verlaten van ons pand desinfecteren van de handen bij de aanwezige zuil met alcohol.
- Neem een eigen grote handdoek mee.
- Wassen van handen voordat patiënt naar de praktijk komt en bij thuiskomst.
- Hoest en nies in de binnenkant van elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes.
- Schud geen handen.
- Houd 1,5 meter afstand van anderen.
- Bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, keelpijn, hoest of verhoging, koorts? Blijf thuis en licht huisarts in.
- Neem bij klachten tijdens of na vakantie of verblijf in oranje gebied contact op met behandelend fysiotherapeut over de te treffen maatregelen.
We hebben het vertrouwen dat we ook deze en komende periode goed en professioneel kunnen invullen naar onze patiënten en naar elkaar.
Maatschap Spomed
Arjen, Joris en Martin
Wij zijn open!


De richtlijnen van het Ministerie, R.I.V.M. en het K.N.G.F. zijn in de praktijk, de organisatie en in het nieuwe rooster volledig geïmplementeerd.
Spomed voldoet aan alle eisen die het Ministerie en R.I.V.M. stellen aan het veilig en verantwoord hervatten van onze zorg!
Keep distance - Stay together - Wij zijn Spomed
Maatschap Spomed
Wat verwachten wij van de patiënten?
- Slechts 1 persoon extra voor vervoer bij komst naar de praktijk, wij vragen daarnaast of de begeleiding zo veel mogelijk buiten het pand wacht zodat er in de wachtruimte voldoende rust en ruimte aanwezig is.
- Komt u bij voorkeur omgekleed naar uw afspraak.
- U kunt helaas geen gebruik maken van de douche voorzieningen.
- Bij betreden en verlaten van ons pand desinfecteren van de handen bij de aanwezige zuil met alcohol.
- Neem een eigen grote handdoek mee.
- Wassen van handen voordat patiënt naar de praktijk komt en bij thuiskomst.
- Hoest en nies in de binnenkant van elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes.
- Schud geen handen.
- Houd 1,5 meter afstand van anderen.
- Bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, keelpijn, hoest of verhoging tot 38°C. Blijf thuis.
- Bij verkoudheidsklachten en koorts boven 38°C, blijf thuis en licht huisarts in.
Groen licht voor veilig opschalen fysiotherapeutische zorg


Vandaag kwam van het RIVM en VWS (eindelijk!) met het bericht waar we met z’n allen met smart op zitten te wachten. We hebben groen licht om de fysiotherapeutische zorg behoedzaam en stapsgewijs weer op te schalen op basis van het aangepaste triage stappenplan. Goed nieuws én een beslissing die ook echt niet nog langer uitgesteld kon worden.
Update Corona - openingstijden
De openingstijden van Spomed zijn in deze tijden anders dan gewoonlijk. Neem contact op met je fysiotherapeut voor het juiste tijdstip.
Aangescherpte maatregelen COVID-19 (coronavirus)


Spomed is alleen open voor strikt noodzakelijke zorg.
Het KNGF scherpt haar advies 'professioneel handelen corona' aan en roept op tot afstand houden!
Bespreek met uw fysiotherapeut wat dit voor u betekent.
Uw zorg kan mogelijk op afstand plaatsvinden in plaats van in de behandelkamer, bijvoorbeeld via beeld(bellen), e-mail of telefoon.
Maatschap Spomed
NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) brengt extra verruiming aan voor zorg op afstand
Iedere zorgverlener die zorg op afstand wil leveren, moet dat volgens de NZa kunnen doen: daarom stellen zij alle eventuele belemmeringen of beperkende voorwaarden in alle zorgsectoren buiten werking. Volgens de NZa is het voor een deel van de zorg mogelijk dat deze op afstand plaatsvindt in plaats van in de behandelkamer, bijvoorbeeld via beeld(bellen), e-mail, patiëntenportaal of telefoon. Kijk voor meer informatie op nza.nl.
Spomed is alleen open voor strikt noodzakelijke zorg.
Het KNGF scherpt haar advies 'professioneel handelen corona' aan en roept op tot afstand houden!
Vanavond heeft het KNGF Bestuur vastgesteld dat behandeling van patiënten die geen symptomen van een coronabesmetting vertonen, niet meer zonder meer mogelijk is.
Nieuw stappenplan annex triage stroomschema
Het KNGF kwam tot deze conclusie op basis van voortschrijdend inzicht en signalen dat de afwezigheid van symptomen niet betekent dat een patiënt niet besmettelijk is. Daarop volgend is het stappenplan annex triage stroomschema direct aangepast.
In dit advies wordt de mogelijkheid open gehouden om behandelingen die niet uitgesteld kunnen worden, in overleg met de huisarts of medicus, voort te zetten, onder de voorwaarde dat de juiste beschermingsmiddelen daartoe aanwezig zijn.
Het KNGF is niet de instantie die deze beschermingsmiddelen kan leveren. De distributie daarvan verloopt via andere kanalen, waarbij de distributie naar de huisartsen en ziekenhuizen voorrang hebben.
Update Corona
Geachte patiënt,
Graag willen wij, maatschap van Spomed, u tekst en uitleg geven hoe wij omgaan met de huidige maatschappelijke situatie.Als gewaardeerde patiënt vertrouwt u op ons om bij Spomed volgens de meest recente inzichten veilig en verantwoord uw revalidatie vorm te geven. Nu de wereld te maken heeft met een ongekende uitbraak van COVID-19 (coronavirus), realiseren we ons meer dan ooit hoe belangrijk het is dat wij uw vertrouwde aanspreekpunt zijn inzake uw herstel bij bewegen.
In deze onzekere tijden begrijpen wij volledig dat u misschien aarzelt om naar ons centrum te komen en terughoudend bent voor het inroepen van onze expertise.
Wij kunnen u verzekeren dat Spomed alle nodige voorzorgsmaatregelen heeft genomen om uw gezondheid te beschermen.
Wij volgen strikt de adviezen van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, de beroepsvereniging voor fysiotherapeuten) en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).
Het KNGF volgt de adviezen van het RIVM en de GGD omdat alleen zij de situatie rond het virus in Nederland kennen. Vooral tijdens een crisis als deze is het belangrijk dat organisaties, en ook organisaties in de zorg, één beleid voeren en één advies volgen.
Wij kunnen u verzekeren dat we dagelijks nauw samenwerken met de experts van het KNGF en RIVM. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en baseren onze beslissingen consequent alleen op feiten.
Strikte hygiëneregels;
We reinigen en desinfecteren onze apparatuur, ruimten en materialen altijd volgens de hoogste normen.
Onze sterke focus op hygiëne geldt voor onze hele organisatie.
Overige maatregelen;
- Wij vragen patiënten met koorts in combinatie met hoesten contact met ons op te nemen en kijken naar oplossingen voor behandeling op afstand met digitale middelen (zie link NZa), buiten ons centrum.
- Per patiënt kan er maximaal 1 begeleider mee.
- Wij spreiden de patiënten stroom waardoor er een minimaal aantal mensen tegelijk aanwezig is.
In 28 jaar Spomed-geschiedenis hebben we voor veel uitdagingen gestaan. Door u, onze patiënt, centraal te stellen in onze activiteiten, zijn we daar altijd sterker uitgekomen. Met die inzet in gedachten, zijn wij ervan overtuigd dat we ook deze uitdagingen zullen overwinnen. U kunt op ons rekenen!
Vriendelijke groet,
Arjen Frudiger
Martin Baan
Joris Buijtendijk
Maatschap Spomed
Sportfysiotherapie praktijken zijn open


De NVFS heeft op basis van overleg met beroepsverenigingen in de zorg het standpunt ingenomen dat sportfysiotherapie praktijken de deuren (voorlopig) open kunnen houden.
Sportfysiotherapeuten houden mensen op de been.
Zo zijn zij deskundig in het diagnosticeren van acute letsels. Sportfysiotherapeuten begeleiden en behandelen mensen die in hoog belaste situaties hun lichaam moeten gebruiken. Dat zijn sporters, maar evengoed werkende mensen die op dit moment cruciale taken vervullen. De sportfysiotherapeut ontlast de huisarts met beweegzorg en draagt bij dat er minder beroep wordt gedaan op ziekenhuiszorg.
Daarbij komt dat het goed bewegend kunnen functioneren meerdere dimensies van gezondheid raakt. Vertrouwen, zelfredzaamheid, de wens om goed te kunnen participeren als de maatschappij op gang komt zijn hier voorbeelden van.
NVFS volgt de adviezen van de overheid en het RIVM voor zowel de bevolking als ook die voor zorgverleners buiten het ziekenhuis. Het spreekt voor zich dat praktijken die open blijven stringente hygiëne maatregelen hanteren.
Bestuur NVFS
Noodzaak continueren fysiotherapeutische zorg
KNGF-voorzitter Guido van Woerkom heeft vanavond tegen de achtergrond van alle actuele corona-maatregelen de visie van het KNGF op de 'noodzaak van het continueren van fysiotherapeutische zorg' aan het ministerie van VWS voorgelegd. De kern van deze visie is dat het in het belang van patiënten, maar zeker ook van huisartsen en ziekenhuizen is om fysiotherapie te blijven aanbieden. Met steun van het Expert Team Corona is de visie inhoudelijk onderbouwd.
Onze uitgangspunten zijn:
- De fysiotherapeutische beroepsgroep moet zoveel mogelijk door kunnen werken om daarmee ook een bijdrage te kunnen leveren aan het verlichten van deze crisis.
- Daarnaast zal ook het wegvallen van fysiotherapie uit de keten gevolgen hebben voor het bewegend functioneren van mensen met vergaande gevolgen voor zelfstandigheid en optimaal functioneren.
- Urgentie is groot omdat praktijken bezig zijn om hun dienstverlening te beperken en zelfs al te sluiten. Wanneer de beroepsgroep wil bijdragen aan het verlichten van het werk in de eerste en tweede lijn en het continueren van noodzakelijk zorg dan zullen we z.s.m. met een aanpak moeten komen die dit ook mogelijk maakt.
- Uitvallen van deze zorgvorm heeft al gevolgen voor patiënten maar zal ook toenemend druk veroorzaken op een toch al overbelaste 1e en 2e lijn.
Kijk voor alle informatie op kngf.nl.
Update beleid fysiotherapie praktijken Corona crisis


Het hoeft geen betoog dat de verspreiding van het coronavirus grote consequenties voor ons allemaal heeft. Vanmiddag was er overleg op het Ministerie van VWS waar alle beroepsverenigingen en koepelorganisaties uit de zorg aanwezig waren. Het overleg concentreerde zich voornamelijk op het in stand houden van de acute zorg die door ziekenhuizen en huisartsen wordt geleverd.
Het KNGF heeft naar aanleiding van signalen die we vanuit onze achterban ontvingen, ingebracht dat huisartsen een dringend beroep blijven doen op de inzet van fysiotherapeuten. Ons wordt gevraagd om noodzakelijke fysiotherapeutische zorg te blijven leveren. Om schouder aan schouder met huisartsen en medici te staan. Als primair aanspreekpunt voor houding- en beweging gerelateerde zorg, zodat huisartsen en ziekenhuizen niet nog meer belast worden. Denk aan bijvoorbeeld valtrauma’s van ouderen, het op de been houden van cruciale beroepsgroepen, fundamentele klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat en zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven om ziekenhuizen te ontlasten.
Update Corona
Spomed is open. Wij volgen het officiele beleid van RIVM en KNGF.
Wij vragen patiënten met koorts in combinatie met hoesten contact met ons op te nemen.
Per patiënt kan er maximaal 1 begeleider mee.
Website vernieuwd!
De website van Spomed is geheel vernieuwd. Overzichtelijker, nog meer informatie in tekst en (bewegend) beeld.
Corona
Het coronavirus (COVID-19) is volop in het nieuws. Inmiddels zijn ook in Nederland de eerste patiënten met het coronavirus vastgesteld.
Met dit bericht willen wij onze patiënten informeren over ons handelen rond het coronavirus.
Omdat het verloop van het coronavirus onvoorspelbaar is, volgen wij als praktijk de instructies van de GGD en het RIVM. Op dit moment is er geen aanleiding voor aanvullende actie.
De GGD houdt de situatie goed in de gaten, het RIVM past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.
De belangrijkste maatregelen die genomen kunnen worden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn:
- De handen regelmatig en goed wassen
- Hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog
- Papieren zakdoekjes gebruiken
- Handen schudden te beperken
Het valt te verwachten dat het coronavirus zich verder zal verspreiden. Spomed blijft de aanwijzingen van de GGD en het RIVM op de voet volgen.